Spúšťače ľudských tragédií

Aké príčiny môžu byť spúšťačom ľudských tragédií (ako sa stalu v Michalovciach) podľa psychologičky Oľgy Kostelníkovej?
"Hovorme o takých, ktoré nie sú osobné, ale sa dotýkajú istým spôsobom nás všetkých. Psychológovia, lekári, učitelia, určite aj novinári pozorujú veľký nárast nepokoja, nervozity, dokonca až psychických porúch medzi ľuďmi.
 
Vyskytovali sa vždy, ale v sťažených spoločenských podmienkach ich podiel narastá.
Je známe, že aby človek i spoločnosť fungovali v rámcoch dobre a rozvíjajúco sa, potrebujú základné podmienky. Na prvom mieste sú pocit bezpečia a stability. Ak je človek v pocite chronického ohrozenia, že nevie, čo bude ďalej, a zdá sa mu, že to nebude dobré, vyhrocujú sa uňho problémy a množia sa nové.
Z psychologického hľadiska vzniká strach, za ním rýchlo nasledujú hnev a bezmocnosť. Pretože človek nedokáže a nevie zmeniť vonkajšie podmienky či zákony.
V Michalovciach po dvoch tragédiách vládne strach, ženy sa boja chodiť večer von.
Veľká nestabilita panuje prakticky na celom svete, celý svet sa určitým spôsobom zmieta v chaose a zmene. Strach a nepokoj plodia nervozitu a agresivitu. Sú to obranné reakcie, ktoré síce do istej miery na chvíľu uvoľnia a odbúrajú napätie, ale problém nevyriešia, ba naopak, zhoršujú ho.
Nazdávam sa, že všetky podmienky, ktoré ľudia v spoločnosti vytvorili a žijeme v nich, nám zhoršujú psychické zdravie, znižujú naše sily racionálne posúdiť veci, veľakrát vedú k pocitu - to nemá riešenie, nemá význam žiť a podobne."
Zdroj: Jana O.
 

Related Articles

Skutočný otec